Kauppiaita kolmessa polvessa

kuva_vm-79.jpg

Kuvassa 1980-luvulla mopon päällä istuu yrityksen perustaja Heikki Mutka takanaan pyöräkorjaaja Raineri Kankkonen. Vieressä nykyinen omistaja Marko Mutka.

Osana Kokkolan historiaa

isokatu23_400px.jpg

Liiketilastamme osoitteessa Isokatu 23 löytyy historiatietoja peräti 1700-luvulta. Kiinteistö on suojelukohde.

Ensimmäinen lehtimainos

ekamainos_vm-65.gif

Keskipohjanmaassa mainostimme näin näyttävästi Tunturia jo vuonna 1965.

Kokkolalainen Pyöräpojat Oy on perheyritys, jossa omistus ja osaaminen ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle.

Polkupyörien myynti juontaa juurensa aina 1930-luvun Toholammille, missä talouskauppaa pitäneellä isoisälläni Sulo Mutkalla oli Tunturi-edustus. Isäni Heikki oli alle parikymppinen lähdettyään Turkuun Tunturille töihin. Oltuaan viitisen vuotta töissä Tunturin huollossa hän palasi takaisin Kokkolaan ja jatkoi korjaustoimintaa omissa nimissään perustettuaan Mutkan Huoltokorjaamon 1965, muistelee Marko Mutka.

Heikki Mutka aloitti yritystoiminnan pihaverstaassaan Itäisellä Kirkkokadulla. Monella kokkolalaisella onkin muistoja käynneistä korjaamossa ja mopokuskeilla varsinkin ensimmäisen Tunturi-mopon hankinnasta. 

Nykyiselle paikalleen Isokatu 23:een yritys muutti 1970-luvun alkupuolella Itäiseltä Kirkkokadulta. Samalla nimi muuttui Pyöräpojat Ky Heikki Mutkaksi. Nykyisen nimensä yritys sai 1990-luvun puolivälissä Markon siirryttyä yrittäjäksi.

Koulupoikana olin liikkeessä töissä iltapäivisin. Alusta saakka on ollut selvää, että jatkan yrityksen toimintaa ja yrittäjyys oli minulle mieluinen vaihtoehto. Nykyinen kiinteistö on osa vanhaa kaupunkia ja perinteinen, mutta juuri se kulma, jossa Kokkolassa on totuttu tekemään pyöräkauppaa, Marko sanoo.

Erikoisliikkeen vahvuus on palvelussa ja asiantuntijuudessa

Kovalla työllä olemme kehittyneet seudun suurimmaksi pyöräliikkeeksi. Asiakkaat tietävät, että minkä myymme, sen me myös huollamme. Asiakassuhteitakin löytyy kolmannessa polvessa. Tässä työssä on nähty perheiden ja kokonaisten sukujen vaiheita iloineen ja suruineen, sillä usein asiakkaiden kanssa tulee juteltua muustakin kuin pyöräilyyn liittyvistä asioista valaisee Markon puoliso Merja Mutka.

Sähköavusteiset pyörät ovat vallanneet ison osan pyörämyynnistä. Eikä ihme, sillä ajokokemus on huima verrattuna hikiseen polkemiseen vastamäessä ja -tuulessa. Peruspyörien rinnalle laajempaan käyttöön ovat tulleet erikoispyörät kuten maasto-, kuntoilu- ja maantiepyörät. Yhä useammalla onkin useampi kuin yksi pyörä, vaikkapa erikseen kesä- ja talvikäytön pyörät. 

Myytävien pyörien skaala on laajentunut valtavasti ja osa asiakkaista tietää tarkalleen, minkälaisen pyörän haluaa ja osa taas ei erota pyörissä mitään eroa. Tämä edellyttää myyjiltä hyvää ammattitaitoa sekä tuote- ja merkkituntemusta. Maailmalla nousevia trendejä on tärkeä seurata, koska ne tulevat nopeasti Suomeenkin, Merja kertoo ja muistuttaa myös pyöräilyn oheistuotteiden kasvaneesta roolista.

Varusteiden myynnissä ei ole kysymys ainoastaan ulkonäköön liittyvistä asioista. Ihmiset ovat nimittäin tiedostaneet, että asianmukaiset varusteet kuten pidemmillä hihoilla ja selkäosilla varustetut takit sekä housujen kapeammat lahkeet lisäävät pyöräilyn mukavuutta.

Yrittäjäpariskunta suhtautuu tulevaisuuteen luottavaisesti. Ei vähiten sen vuoksi, että pyöräily harrastuksena on kovassa nosteessa.

Pyöräily on monipuolista, koska se sopii kaikenikäisille ja pyöräillä voi monenlaisessa ympäristössä. Esimerkiksi nuoret ovat siirtyneet kaduilta haastavampaan metsämaastoon, ja uusilla läskipyörillä ajokautta on luonnollista jatkaa vuoden ympäri. Monet kuntoilijat ovat vaihtaneet pyöräilyyn viimeistään siinä vaiheessa, kun heidän jalkansa eivät ole enää kestäneet juoksua, valaisee Mutkan yrittäjäpariskunta.

Teksti: Jorma Uusitalon haastattelun pohjalta